Iskolakezdés előtt

Kedves iskolakezdés előtt álló szülők!

Lassan elérkezik áprilisban az iskolaválasztás kérdésköre, ezért gondoltam írok nektek egy-két szerintem hasznos dolgot, mivel mostanában többször felmerült a beszélgetések során, az a kérdés, hogy mikor menjen iskolába a gyerek.

A legegyszerűbb eset, nyilvánvalóan az, amikor a gyermek egyenletesen fejlődik az óvodai évek alatt, semmilyen tünet nem utal lemaradásra vagy eltérésre (erről majd később tervezek egy kis irományt), és a szülők és óvodapedagógusok is egyetértek abban a nagycsoportos gyermek esetén, hogy irány az iskola. Az iskolaválasztásnál mindenkinek más lehet a fontos, vagy közel legyen az otthonhoz vagy a munkahelyhez, legyen minél korábban nyelvtanulási lehetőség, sport stb. Az osztálylétszám tekintetében nem nagyon van választás, mindenhol 25-30 fő a létszám. Érdemes több iskolába is elmenni nyílt napra (a bemutató órák nem fedik teljesen a valóságot tapasztalataim szerint), érdeklődni olyan szülőktől, akiknek a gyermeke abba az adott iskolába jár, hogy mik a tapasztalatok.

A másik eset, hogy az óvodapedagógus és a szülő ellentétes véleményen van a gyermek iskolaérettségét illetően, ilyenkor érdemes a Pedagógiai Szakszolgálatnál iskolaérettségi vizsgálatot kérni, ezt kérheti az intézmény, de hangsúlyozom a szülő is. Nem kell megijedni ezektől a vizsgálatoktól, képzett pedagógusok és pszichológusok mérik föl a gyermek képességeit, pl. feladat végzési helyzetekben a viselkedését, kommunikációját, beszédkészséget, grafomotoros készséget, figyelmi és koncentrációs képességeit stb. valamint, az óvodának is írni kell pedagógiai jellemzést és fontos, hogy a védőnő által elvégzett 5 éve kori státusz vizsgálatot is figyelembe veszik. Ezek után elkészül majd egy szakvélemény, amelyet megkap a szülő és az intézmény is. Ez segíthet a döntés meghozatalában.

Mivel az óvodai nevelés elsősorban a játékról, szociális fejlődésről szól, az iskola pedig már a tudásról és a teljesítményről, fontos döntés,  mérlegelni a döntést, nem lehet erre egy sablont ráhúzni, mert egyénileg változó, van amelyik gyermek betölti a törvény által előírt életkort, iskolaérettnek nyilvánítják és az iskola megkezdése után 1-2 hónappal már problémák adódnak. Ilyenkor persze mindenki azt mondja ,hogy hagyni kellett volna még 1 évet óvodában, de már visszalépni nem lehet, az adódó nehézségeket meg kell oldani, azt hogy hogyan lehet az egy külön írás témája lesz.

Összegzésként a személyes tapasztalataim alapján én azt tanácsolom, hogy ha bizonytalanok vagytok az iskolakezdés kérdésében, bátran kérjetek segítséget szakemberektől.

Csetreki Rita
központvezető
Gyógypedagógus